Araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir?

Araç muayenesine giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar ve yapmanız gereken işlemler hakkkında bilgi vermeye çalışacağız. Bazı noktalara dikkat ederseniz, yoktan yere başınızın ağrıması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.

Lütfen Dikkat: Aşağıda istenilen tüm belgelerin eksizsiz getirilmesi ve asıllarının getirilmesi şarttır. Herhangi bir belgenin eksik olması durumunda araç muayenesi işlemleriniz başlatılmayacaktır.

Tüm Araçlar İçin: Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler

 

* Aracın Ruhsatı: Trafik ve Tescil Belgesini yanınızda getirmek zorundasınız.  Ruhsatınızda muayene onayı için yer olup olmadığına dikkat edin, eğer yer yok ise Şoförler Cemiyeti’den EK-1 Belgesi almanız gerekiyor.

* Aracın Trafik Sigortası: Aracın sigortası da araç muayenesi için gereklidir. Tarihi geçmemiş olan Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesini de yanınızda getirmelisiniz.

* Vergi Borcu sorgulaması: Araç muayenesine girerken borçlu olmamalısınız. Yani taşıt vergisi borcu, trafik cezası veya OGS geçiş cezası varsa, muayene işlemleriniz başlatılmayacaktır. Lütfen muayeneye gitmeden önce sorgulamanızı yapınız. çünkü muayene istasyonlarında gerçek zamanlı borç sorgulaması yapılmakta ve ona göre muayene işlemlerine başlanılmaktadır.

Borç Sorgulamasını Nasıl Yapabilirim?

*Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi websitesi olan www.gib.gov.tr adresini tıklayıp, ya da

* Gerçek zamanlı olarak çalışan en yakın vergi dairesinden ödeme ve borç kontrollerinizi yapabilirsiniz.

Dikkat edin, gerçek zamanlı çalışmayan vergi dairelerine bağlı borç gözükme durumları ile diğer borçlu durumlar için TÜVTÜRK sizden “Fenni Muayene İzin Belgesi” talep edecektir.

Egsoz Gazı Emisyon Ölçümü:

Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması, araç muayenesi sırasında ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Egsoz gazı ölçümünün tarihinin geçerli olmasına dikkat ediniz. Egsoz gazı emisyonu ölçümünü bazı TÜVTÜRK istasyonları da yapmaktadır.

Buraya kadar anlatılanlar, tüm araç sahiplerini ilgilendirir ve muhakkak getirilmesi gerekmektedir.

LPG veya CNG takılı araçlar için yukardaki belgelere ek olarak

* Gaz Sızdırmazlık Raporu istenecektir. Dikkat:  LPG/CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmalık Raporu” yerine kullanılamaz. Gaz Sızdırmazlık Raporunun geçerlilik süresi ise sadece 1 aydır. Almış olduğunuz gaz sızdırmazlık raporunun geçerlilik tarihine dikkat ediniz.

Üzerinde tadilat yapılan araçlar için tadilat sonrası özel muayenede yukarıdaki belgelere ek olarak:

* Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları gereklidir.

* Şöförler Cemiyetin’den alınan EK-1 Belgesi de getirilecektir.

* Gaz Sızdırmazlık Raporu getirilecektir.

Tüm belgelerin asıllarını getirmeniz gerekmektedir.

Sonuçta, sigortanızın süresine dikkat ediniz, vergi ve ceza borçlarınızı ödediğinizden emin olunuz.